subscribe: Posts | Comments

wat is endodontologie

tadnen4Endodontologie is de wetenschap van wortelkanalen. Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is; de wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal: het wortelkanaal. Dit kanaal bestaat uit bindweefsel, zenuwweefsel en kleine bloedvaten, wat we pulpa noemen. Door tandbederf, een lekkende vulling of door een val kan de pulpa ontstoken raken. Dit is vaak pijnlijk, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. De pulpa zal uiteindelijk afsterven en door infectie onstaat een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel. Op een röntgenfoto is zo’n ontsteking meestal goed te zien.

Omdat een ontstoken pulpa niet alleen voor pijn kan zorgen, maar ook een gevaar voor de tand of kies betekent, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Alle kanalen worden goed schoongemaakt en opgevuld. Tijdens de behandeling maakt de tandarts röntgenfoto’s, zodat hij of zij het verloop van de behandeling kan controleren.

Soms is het nodig om een wortelkanaalbehandeling opnieuw uit te voeren, bijvoorbeeld wanneer de wortelpuntonsteking niet voldoende geneest of als er opnieuw klachten ontstaan. Dit noemen we een herbehandeling. Indien dit niet goed mogelijk is, kan een chirurgische behandeling uitkomst bieden.

Met een verdoving is de behandeling meetal niet pijnlijk. Na het schoonmaken van de kanalen kan napijn optreden. Deze kan een aantal dagen duren en is met een pijnstiller goed te onderdrukken.

Een tandarts-endodontoloog heeft een 3-jarige specialisatie gevolgd op het gebied van wortelkanaalbehandelingen en werkt uitsluitend op verwijzing van uw eigen tandarts.


Bel ons nu!
Ons adres